Chiar dacă dai ce e mai bun în tine, nu este ușor. Uneori, chiar dacă vii cu o idee bună, oricum e foarte dificil, de parcă ai împinge un bolovan uriaș. Pur și simplu nu se mișcă din loc.
La drept vorbind, uneori chinurile creației pot fi insuportabil de dureroase. Dar nimic nu amorțește durerea ca acea sursă de inspirație. Lumea este dependentă de inspirație. O poți găsi oriunde. Și ne face să ne simțim bine chiar dacă nu acționăm foarte mult.
Este bine să fii motivat, chiar dacă nu faci nimic sau nu iei nicio decizie cu privire la acest sentiment. Dar uneori greșim, pentru că încurcăm uneltele.
Partea cea mai bună a inspirației este sentimentul profund de concentrare și claritate pe care îl simți atunci când îți formulezi motivele pentru a face ceva și atribui responsabilitatea de a acționa altor surse decât minții tale.
Astfel, vei spune lucruri de genul: „Am vizionat un film și chiar m-a inspirat”, iar dacă vei întâmpina probleme, vei putea spune: „Nu știu ce se întâmplă cu mine. Nu mă simt inspirat azi.”
Ambele afirmații se referă la inspirație ca la ceva ce se află în exteriorul tău. Ceva ce trece prin tine, te posedă și te aruncă în acțiune. Deoarece crezi că inspirația nu poate să apară decât spontan, stai și o aștepți. Începi să depinzi de gândul că fără inspirație nu poți face nimic și nu te apuci în niciun caz de lucru.
Inspirația este trecătoare. Este un sentiment temporar, nu o stare permanentă.
Care este problema?
Nu aștepta inspirația, pentru că nu va veni. În cazul în care o va face, va fi o surpriză binevenită. Dar nu te va ajuta. Fără îndoială, zilele în care te simți epuizat și ești în pană de idei vor fi mult mai multe decât momentele în care te simți un Michelangelo. Crezi că vei face mai bine dacă vei sta într-un colț așteptând inspirația?
Nu. Nu poți lăsa sentimentele să îți dicteze comportamentul. Sentimentele sunt schimbătoare și efemere: ele vin și pleacă. Și ghici ce? Munca ta contează numai în zilele în care nu vrei să o faci. Contează atunci când ai prefera să faci alte lucruri. Trebuie să alungi acest gând.
Când a fost întrebat cât de mult repetă un exercițiu, Muhammad Ali a spus: „Nu știu. Încep numărătoarea din moment ce începe să doară”. Realitatea este că uneori duci o luptă imensă pentru a obține cel mai bun lucru din lume.
Iată de ce mulți oameni admiră marii creatori, artiști și gânditori, dar atât de puțini dintre noi vor ajunge ca ei. Dacă aștepți să fii inspirat, vei aștepta o perioadă lungă de timp. Cel mai probabil, așteptarea va fi permanentă. Inspirația nu vine să te ia. Dar poți să o cauți.
Care este soluția?
Începe să lucrezi acum. Fă-o în zilele însorite și în cele ploioase. Încetează să găsești motive pentru a nu crea. Cel mai interesant este că, pe măsură ce treci prin etapa de disconfort, vei realiza că lupta duce la mai multă inspirație.
0 comentarii