Ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului
Pentru cei cu simtul umorului dezvoltat şi cu un gust deosebit pentru farse, ziua de 1 aprilie este un prilej foarte bun de distracţie.
Pentru cei cu mulţi "duşmani" sau prieteni glumeţi, s-ar putea sa fie mai degraba o zi în care sa nu îşi dorească să iasă din casă.
Umorul, ca orice instrument social, funcţionează pentru că respectă reguli nescrise ale comportamentului uman şi are roluri bine definite: să creeze sau să întărească legături de prietenie, să detensioneze situaţii sau să facă acceptabile subiecte sensibile, care n-ar putea fi abordate altfel
Farsele întăresc legăturile dintre „victime” şi „complotişti”, pentru că prin intermediul lor se creează o „mitologie de grup”.
O altă funcţie a glumelor făcute între prieteni, colegi, dar şi cu persoane necunoscute este aceea de a schimba atmosfera, de a detensiona o situaţie sau, dimpotrivă, de a anima o discuţie.
Mecanismele umorului sunt aceleaşi, indiferent de forma pe care o iau – diferenţa dintre aşteptări şi acţiuni„Spre exemplu, se creează o situaţie neobişnuită (şi nouă) pentru o persoană altfel respectabilă. Persoana respectivă, pusă în această situaţie, acţionează de multe ori în feluri considerate comice de observatori sau de «complotişti».”
Dar asta nu înseamnă că toate farsele sunt universal valabile, unanim acceptate ca amuzante. Dimpotrivă, umorul este destul de sensibil la diferenţele culturale şi sociale. „Fiecare cultură are propriile reguli şi norme legate de ce este acceptabil şi ce nu, chiar pentru farse, iar situaţiile create sunt dependente de codurile de interpretare specifice fiecărei societăţi în parte. O farsă făcută în Republica Moldova poate să nu fie gustată şi, uneori, nici acceptată în altă ţară.”
Va doresc un 1 aprilie plin de pacaleli facute celor dragi sau chiar necunoscutilor astfel se pot crea relatii mult mai ample, daca esti victima unei farse nu te supara dar bucurate de situatie, de moment.
Nu mai fiti atit de suparati cind mergeti pe strada sau in transportul public fiti mai deschisi, mai zimbitori.
1 aprilie sa fie ziua plina de zimbete, de trairi placute si care sa devina subiect de discutie peste ani.
0 comentarii