Trei ani egali cu........o ,,diploma"!

   Cum orice inceput are un sfirsit, sau in cele mai fericite cazuri o continuare, in asa mod sau inceput si studiile mele pentru a se finisa intr-un sfirsit.
   Studiile realizate, atitea cite au fost ele, m-au facut sa gindesc altfel, sa analizez mult mai mult, sa iau in considerare orice aspect, sa imi fac alt fel de opinii
   Pe linga aceste aspecte pozitive este firesc sa existe si cele negative, iar aici doresc sa enumar coruptia care misuna la orice pas in institutia de invatamint de nivel superior, in care inainte de sesiune se scot pe taraba preturile pentru diverse note( deja depide de student ce nota doreste) fiecare profesor percepe diferite preturi, iar ca sa fie tabloul complet sunt si intermediarii, cei care au relatii suspuse cu profesorii, sau se poate spune ca fac "biznes" baietii.
   In asa mod incepe a o lua la vale societatea, din mita in mita , plingind pe la colturi ca exista coruptie care tot ei o intretin.
   Dupa primul an de studii am realizat ca multi aplica la univeristate doar pentru a avea pe hirtie un calificativ profesional, un carton care sal arate la prieteni, parinti asta pentru a demonstra tuturor ca are studii superioare "chiar cu sacrificiul de a avea abesente in registru de ordinul sutelor".
    La capitolul admitere la universitate diplomele luate la nivel national si international nu mai conteaza cu nimic, chiar daca a fost pentru prima data cind cineva din RM ia primul loc la olimpiata internationala de chimie,astfel de lucruri stagneaza optimismul tau si te face sa te intrebi daca a merit efortul tau,constati ca trebuia de mult sa migrezi din aceasta tara, sa urmezi studiile din strainate in care conditiile sunt foarte diferite. Strainatatea este singurul mijloc de a evada din societatea noastra care nu face nimic pentru a readuce studentii , nu exista nici o perspectiva in acest sens, doar un taraboi politic in care se arunca cu presupusul orice cetatean fara a cunoaste fata ascunsa a intelegerilor politice.
    Efortul depus pentru a finisa o facultate nu este destul de considerabil dar nici nu poate fi neglijat in totalmente, dar nu asta este cel mai important dar faptul daca acest efort este unul meritat, daca nu dupa 3 ani sa pleci tot peste hotare pentru a munci in constructii iar diploma ta sa se prafuiasca in nustiu ce colt, dar asta este avem o diploma care nu avem unde o folosi, care te pune in situatia de a da teste peste teste pentru a aplica la masterat peste hotare (fiind sceptici ca cunostintele tale corespund notelor asta deoarece cunosc situatia de la noi) inclusiv cel de cunoastere a englezei, dar ce sai faci suntem o tara francofona in care in scolile noastre poti auzi replica ,, da si eu sa invat franceza, eu nu am sa ma duc in Franta", si ca tot veni vorba de franceza la facultate numai ore de franceza nu au putut fi numite acestea, ducinduca cu gindul ca engleza o cunosc si as fi dorit sa studiez si franceza dar nu a fost sa fie.
     La noi doar poti observa ca colegii plecati in S.U.A. pot sa sustina examenele sa aleaga tema tezei de licenta si sa o sustina cind ei sunt plecati de 1 an sau 2, mai rar vezi asa ceva in tarile civilizate, acestia raspund temele si examenele prin transfer bancar.
     Trei ani in care nu am oferit bani pentru a mi- se pune o nota chiar daca am fost aprope sa fac acest pas dar din fericire nu lam facut, a ajuns si asta un motiv de mindrie stiind ca notele sunt ale mele, bine meritate si chiar cunosc de notele alea.
     Trei ani in care intilnesti persoane care se lingusec pentru o nota de parca nota ar conta mai mult decit conostintele, dar ce sai faci mai sunt din astea, asta te face sa te astepti la orice si asta este foarte bine vei sti ca in viata vei intilni foarte multi din astea, din astea cu principii dezvoltate, chiar prea dezvoltate incit nu le poti contrazice prostia.
      Trei ani in care de la jumatea lor imi doresc sa plec din tara.
      Trei ani cu bune si cu rele, dar mai multe cu rele. Trei ani care au inceput cu o tragedie si finisata cu o tragedie.
       Trei ani a carei diploma am promis sa o dedic unei persoane dragi care nu este printre noi......
   
   
   
   
   

You Might Also Like

0 comentarii